Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :),  pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone. 

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

 Data Śniadanie Zupa + deser Drugie danie
Poniedziałek

17.11

Musli na mleku, Chleb dyniowy, masło, ser kozi, ser żółty, papryka czerwona, pomidor koktajlowy, rukola, Herbata z melisy z miodem

zawiera: 1,7

Zupa jarzynowa z ziemniakami i brukselką na wywarze mięsnym

Budyń na mleku z musem malinowym i borówkami

zawiera: 1,7,9

Makaron napoli: (makaron , ser mozzarella , pomidory, oliwa z oliwek przyprawy: bazylia, czosnek), ogórek kiszony, kompot z czerwonej porzeczki, mandarynka

zawiera: 1,7

Wtorek

18.11

Chleb wiejski, masło, twarożek śmietankowy ze szczypiorkiem i rzodkiewką, rzodkiewka, pomidor malinowy, miód, Kawa inka z mlekiem

zawiera: 1,7

Kapuśniak ze świeżej kapusty na wywarze mięsnym z ziemniakami

Pieczona gruszka z migdałami i miodem z kleksem jogurtowym

zawiera: 1,7,8,9

Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym, ryż paraboliczny z komosą, buraczki na ciepło, kompot truskawkowy, jabłko

zawiera: 1,3,7

Środa

19.11

Ryż na mleku, chleb jaglany, indyk pieczony – wyrób własny, masło, oliwki zielone, pomidor koktajlowy, ogórek małosolny, roszponka, Herbata owocowa

zawiera: 1,7

Rosół z makaronem

Koktajl mleczny z owoców leśnych, biszkopty

zawiera: 1,7,9

Kluski leniwe z masłem, surówka z selera z orzechami prażonymi i rodzynkami, lemoniada cytrynowa, kalarepka

zawiera: 1,3,7,8,10

Czwartek

20.11

Chleb graham, masło, Pasta z mięsa gotowanego z warzywami i jajkiem – wyrób własny, kiełki słonecznika, ogórek małosolny, papryka kolorowa, Kakao na mleku

zawiera: 1,3,7,10

Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze drobiowo – warzywnym

Ciasto drożdżowe z truskawkami – wyrób własny

zawiera: 1,3,7,9

 

Panierowany kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria, Kompot wiśniowy, ananas

zawiera: 1,3,7

Piątek

21.11

Kasza jaglana na mleku, chleb wieloziarnisty, masło, jajko gotowane, pomidor koktajlowy, roszponka, ogórek zielony, suszony banan, Herbata rooibos

zawiera: 1,3,7

Zielony krem z brokułów z grzankami

Wafle ryżowe z pastą z pieczonych warzyw ze słonecznikiem, kawa inka na mleku

zawiera: 1,7,9

Miruna grillowana w ziołach, kasza kuskus, marchewka z groszkiem, napar ziołowo – cytrynowy, banan

zawiera: 1,4

* Tydzień dobiega końca, a my kończymy go z klasą — i z kolorem!
Piątkowe menu to kulinarna fiesta: lekkie, smaczne, roślinne dania, które nie tylko sycą, ale i poprawiają humor.
Bo przecież piątek to stan umysłu, a talerz może być jego najlepszym wyrazem 😄
Zielono mi — i dobrze mi z tym! 💚

„Gimnastyka z warzywami” – piosenka dla dzieci (Pan Miłosz)

https://www.youtube.com/watch?v=xw9yK6BD8TA&list=RDxw9yK6BD8TA&start_radio=1

 

Alergeny

 

Gramatura potraw

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. Seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni. Szczegółowy wykaz składników pokarmowych i alergenów jest dostępny w sekretariacie przedszkola.