Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :),  pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone. 

Jadłospis tygodniowy

 

Data

Śniadanie Zupa + deser Drugie danie
Pn.

10.06

Płatki kukurydziane na mleku 200 ml, Chleb orkiszowy 40g, masło 8g, ser żółty gouda 40g, papryka czerwona, ogórek małosolny, sałata lodowa, Herbata z melisy z miodem 200 ml   A: 1,7 Zupa jarzynowa (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por) z groszkiem na wywarze z warzyw 250 ml

Koktajl mleczny bananowo – borówkowy 200ml, chrupki kukurydziane A: 7, 9

Risotto z brokułem, papryką kolorową, bakłażanem i czerwoną soczewicą 220g, kompot porzeczkowy

200ml, jabłko

Wt.

11.06

Chleb wiejski 40g, masło 8g, pasta z tuńczyka i jajka 40g, papryka żółta, pomidor, suszona śliwka Kawa inka z mlekiem 200ml A: 1,3,4,7 Zupa ogórkowa (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler) 250ml

Owocowa kanapka z serkiem 1 szt., (bułka weka, serek twarogowy naturalny, truskawka, borówka), herbata miętowa 200ml A: 1,7,9

Filety kurczaka z cukinią, szpinakiem, mieszanką chińska i suszonymi pomidorami 120g, mix kasz z soczewicą 120g,  kompot wiśniowy  200 ml, arbuz    A: 1
Śr.

12.06

Kasza manna na mleku 200 ml, chleb wieloziarnisty 40g, pierś z indyka 40g, masło 8g, oliwki zielone, pomidory koktajlowe, ogórek zielony, Herbata owocowa 200ml   A: 1,7 Krupnik (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por) na wywarze mięsnym 250 ml

Wafle ryżowe z humusem (ciecierzyca, pasta sezamowa) i ogórkiem małosolnym, herbata owocowa 200ml A: 9

Makaron świderki z białym serem z polewą jogurtowo – truskawkową 200g, kompot wieloowocowy  200ml, młoda marchewka do chrupania

A: 1,7

Czw.

13.06

Chleb razowy 40g, masło 8g, omlet jajeczny 40g, ogórek, pomidor malinowy, rukola, Kakao na mleku 200ml A: 1,3,7 Żurek z jajkiem i ziemniakami na wywarze mięsnym 250 ml

 

Warzywa na talerzu – ogórek zielony, kalarepka, papryka kolorowa z dipem jogurtowym

A: 3,7,9

Młode ziemniaki z koperkiem 120g, Udko z kurczaka 60 g, mizeria (ogórki, jogurt, śmietana) 60g, Kompot ze świeżej śliwki 200 ml, morela  A: 7
Pt.

14.06

Płatki jęczmienne na mleku 200ml, chleb graham 40g, masło 8g, twarożek śmietankowy – mój ulubiony 40g, Papryka czerwona 10g, roszponka, pomidor malinowy, Herbata żurawinowa 200 ml A: 1,7 Zupa zielony krem z grzankami i kleksem jogurtowym 250ml

Budyń na mleku z musem brzoskwiniowym 40g A: 1,7,9

Dorsz grillowany w ziołach 60g, ryż paraboliczny 120g, surówka z kapusty kiszonej 60g, kompot owocowy 200ml, brzoskwinia A: 4

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, macadamia. A – oznakowanie alergenów w jadłospisie, *seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni.