Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :),  pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone. 

Jadłospis tygodniowy

Data Śniadanie Zupa + deser Drugie danie
Pn.

29.07

Sucharki na mleku 200 ml, Chleb wieloziarnisty 40g, masło 8g, ser żółty 40g, papryka kolorowa, ogórek małosolny, rukola, Herbata ziołowa 200 ml A: 1,7 Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem na maśle 250ml

Budyń waniliowy (mleko) – z polewą jagodową – wyrób własny 200ml A:3,7,9

Pieczone nuggetsy w płatkach kukurydzianych 60g, ziemniaki 120g, mizeria (ogórek, śmietana, jogurt) 60g, kompot ze świeżej śliwki 200 ml, arbuz A: 1
Wt.

30.07

Bułka weka 40g, masło 8g, Pasta łosoś z jajkiem 40g, ogórek zielony, roszponka, pomidor koktajlowy,

Kakao na mleku 200ml A: 1,3,7

 Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsnym 250 ml

 

Ciasto drożdżowe (mąka, cukier, jajka, mleko) z truskawkami – wyrób własny, mleko 200ml A: 7,8,9

Gulasz z mięsa wołowego 60g, Mix kasz z soczewicą 120g, ogórek kiszony 60g, kompot ze wiśniowy 200ml, nektarynka A: 1,8,9
Śr.

31.07

Makaron muszelki na mleku 200 ml, Chleb graham 40g, masło 8g, jajecznica na masełku ze szczypiorkiem 40g, pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa, Herbata czarna z cytryną 200ml A: 1,3,7 Zupa jarzynowa z ziemniakami i brukselką 250ml

 

Kisiel owocowy 200ml, chrupki kukurydziane A:1,7,9

Racuchy z mąki pełnoziarnistej z jabłkami i sosem jogurtowo-malinowym 2 szt., Lemoniada cytrynowa 200 ml, marchew w kawałku  A: 1,7

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. A – oznakowanie alergenów w jadłospisie, seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni.

Jadłospis tygodniowy

 

Data

Śniadanie Zupa + deser Drugie danie
Pn.

22.07

Musli na mleku 200 ml, Chleb orkiszowy 40g, masło 8g, pierś z indyka 40g, papryka czerwona, ogórek kiszony, sałata lodowa, Herbata z melisy z miodem 200 ml   A: 1,7 Zupa jarzynowa (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por) z kalafiorem na wywarze z warzyw 250 ml

Wafle ryżowe z dżemem, herbata owocowa 200ml A: 9

Tuńczyk w sosie śmietanowo – cebulowym 60g z makaronem, duszony szpinak 60g, Lemoniada cytrynowa z miętą 200ml, śliwka A: 1,4,7
Wt.

23.07

Bułka weka 40g, masło 8g, smalec z fasoli – wyrób własny 40g, rukola, papryka żółta, pomidor, suszona śliwka Kawa inka z mlekiem 200ml A: 1,3,4,7 Krupnik z kaszy jaglanej na bulionie drobiowo – warzywnym 250 ml

Sałatka owocowa (borówki, arbuz, banan, truskawki) z jogurtem i nasionami chia 60g A: 1,3,7,9

Polędwica wieprzowa w sosie 60g, kasza jęczmienna 120g, surówka z czerwonej kapusty 40g,  kompot wiśniowy  200 ml, nektaryna A: 1
Śr.

24.07

Makaron zacierka na mleku z wiórkami kokosowymi 200 ml, chleb wieloziarnisty 40g, ser kozi w plastrach 40g, masło 8g, oliwki zielone, pomidory koktajlowe, ogórek kiszony, roszponka, Herbata owocowa 200ml    A 1,7 Zupa fasolowa z ziemniakami 250 ml

Koktajl multiwitaminowy – burak, jabłko, natka pietruszki – wyrób własny, chrupki kukurydziane A: 9

Naleśniki (jajko, mleko, mąka) z serem z polewą jogurtowo-truskawkową 2 szt.

marchewka do gryzienia, kompot porzeczkowy 250 ml, A: 1,3,7

Czw.

25.07

Chleb razowy 40g, masło 8g, pasta z sera feta z burakiem-wyrób własny, ogórek, pomidor malinowy, rukola, Kakao na mleku 200ml A: 1,3,7 Kapuśniak z kapusty kiszonej (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler) na wywarze mięsnym z ziemniakami 250 ml

 

Jogurt stracciatella (czekolada) z wiórkami kokosowymi i jeżynami – wyrób własny 200 ml A: 7,9

Lazania (makaron, mięso wieprzowe, pomidory) ogórek kiszony w kawałku, kompot truskawkowy 200 ml, brzoskwinia ufo

A: 1,7

Pt.

26.07

Płatki jęczmienne na mleku 200ml, chleb graham 40g, masło 8g, jajko gotowane 40g, Papryka czerwona 10g, roszponka, rzodkiewka, Herbata żurawinowa 200 ml A: 1,7 Krem z cukini 250 ml

Galaretka wiśniowa własnego wyrobu 40g A: 7,9

Zapiekanka ziemniaczana z

warzywami (kalafior, brokuł, cukinia, marchew) kefir do picia, jabłko A:7

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, macadamia. A – oznakowanie alergenów w jadłospisie, *seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni.