Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :),  pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone. 

Jadłospis tygodniowy

 

 

Data

 

Śniadanie

 

Zupa + deser

 

Drugie danie

Pn.

22.04

Musli na mleku 200ml,

Chleb wiejski 40g, masło 8g,

Ser żółty gouda 40g,

Papryka żółta, ogórek, sałata lodowa, Herbata malinowa 200ml A: 1,7

Zupa jarzynowa z kalafiorem 250 ml

Kasza manna na gęsto (mleko) z sokiem truskawkowym 100ml, chrupki kukurydziane A: 1,7,9

Risotto z indykiem i warzywami (pieczarki, papryka, kukurydza) 160g, kompot wiśniowy 150ml, banan
Wt.

23.04

Chleb wieloziarnisty 40g, masło 8g, pasta z twarogu i tuńczyka 40g, pomidor koktajlowy, ogórek kiszony, kiełki, Kawa inka na mleku 200 ml A: 1,4,7 Zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami na maśle 250ml

 

Ciasto czekoladowe (mąka, jajko) z cukinii 40g, mleko 200ml A: 1,3,7,9

Dorsz w kremowym sosie, kasza bulgur 120g, surówka z kiszonej kapusty 60g, lemoniada z cytryną i miętą 200ml, ananas A: 4,7

 

Śr.

24.04

Migdałowa jaglanka na mleku 200 ml, chleb orkiszowy 40g, masło 8g, szynka pieczona – wyrób własny 40g, papryka czerwona, rukola, oliwki czarne, Herbata z melisy z miodem 200 ml A: 1,7 Rosół z makaronem i zieloną pietruszką 250 ml

Koktajl multiwitaminowy – banan, jabłko, szpinak – wyrób własny, biszkopt   A: 1,9

Ziemniaki 120g, Kotlet jajeczny, mizeria (ogórek, śmietana, jogurt) 60g

kompot z czarnej porzeczki 200 ml, gruszka A: 3,7

Czw.

25.04

Chleb graham 40g, masło 8g, Pasta mięsna z warzywami i jajkiem 40g, pomidor malinowy, rzodkiewka, suszone jabłka, Kakao na mleku 200 ml A: 1,3,7 Barszcz czerwony z ziemniakami na wywarze wołowym 250ml

Warzywa na talerzu – brokuł, kalafior, marchew mini, dip jogurtowy A: 7,9

Gulasz wołowy, kasza gryczana 120 g

Sałatka (ogórek kiszony, kukurydza, pomidor, oliwa z oliwek) 60g, Kompot z rabarbaru 250 ml, jabłko

Pt.

26.04

Płatki jęczmienne na mleku z 200 ml, Bułka weka 40g, masło 8g, twarożek (ser biały) z czerwoną papryką i szczypiorkiem 40g, ogórek zielony, roszponka, Herbata owocowa 200 ml A: 1,7 Zupa fasolowa na wywarze mięsno – warzywnym  250 ml

 

Panacotta własnego wyrobu z polewą jagodową 40g A: 1,7,9

 

Zapiekanka z ziemniaków i warzyw : cukinia, papryka kolorowa, brokuły, bakłażan z serem mozzarella 200g, kompot wieloowocowy 150 ml, pomarańcz A: 7

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, macadamia. A – oznakowanie alergenów w jadłospisie, *seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni.