Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :),  pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone. 

 

Jadłospis tygodniowy

Data Śniadanie Zupa + deser Drugie danie
Pn.

15.09

Suchary na mleku, chleb wiejski, masło, ser żółty, ser mozzarella, rukola, papryka, herbata z cytryną i miodem zawiera: 1,7 Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze mięsnym

 

Jogurt malinowy – wyrób własny z borówkami zawiera: 7,9

Leczo warzywne (pomidor, papryka kolorowa, cukinia, pieczarki, cebula) z kaszą kus-kus, napar ziołowo-miętowy, gruszka zawiera: 1,4
Wt.

16.09

Chleb graham, masło, pasta z łososia i jajka – wyrób własny, pomidor malinowy, ogórek kiszony, kiełki słonecznika, kawa inka z mlekiem zawiera: 1,3,4,7 Zupa jarzynowa (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por) z brukselką

Talerz zdrowego przedszkolaka – seler naciowy, papryka kolorowa, kalarepa – dip jogurtowo – ziołowy zawiera: 7,9

Gołąbki bez zawijania z ryżem, mięsem wieprzowym i kapustą w sosie pomidorowym, ogórek małosolny, kompot śliwkowy, nektaryna
Śr.

17.09

Płatki ryżowe na mleku, chleb wieloziarnisty, masło, indyk pieczony – wyrób własny, pomidorek koktajlowy, sałata lodowa, papryka żółta, oliwki czarne, Herbata rooibos zawiera: 1,7 Pomidorowa (marchew, pietruszka, seler) z makaronem na wywarze drobiowo – warzywnym

Wafel ryżowy z nutellą z daktyli – wyrób własny, herbata owocowa zawiera: 1,7,9

Krokiety serowo-ziemniaczane (ser, jajko, mąka)
w sosie jogurtowo-śmietanowym, surówka z marchwi z chrzanem, Lemoniada z cytryną i miętą, śliwka zawiera: 1,3,7,8,9
Czw.

18.09

Chleb razowy słonecznikowy, masło, pasztet z selera (seler, słonecznik, jajko, bułka, masło)-wyrób własny, pomidor, papryka czerwona, roszponka, Kakao na mleku zawiera: 1,3,7 Zupa z ciecierzycy na wywarze mięsno – warzywnym

 

Gruszka pieczona z płatkami owsianymi, żurawiną i orzechami włoskimi zawiera: 1,7,8,9

Nugetsy w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, tzatziki, lemoniada cytrynowa, melon zawiera:1,3,7
Pt.

19.09

Płatki owsiane na mleku, chleb kukurydziany, masło, Pasta z buraka z fetą i białym serem, szczypiorek, rzodkiewka, sałata masłowa, Herbata owocowa zawiera: 1,7 Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami na maśle

Mufinki bananowe (banan, masło, cukier, jajka, mąka) z bakaliami, mleko zawiera: 1,3,7,9

Tuńczyk z makaronem w sosie śmietanowo – cebulowym, kompot wiśniowy, arbuz zawiera: 1,4,7

 

Alergeny

 

Gramatura potraw

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. Seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni. Szczegółowy wykaz składników pokarmowych i alergenów jest dostępny w sekretariacie przedszkola.