Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :),  pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone. 

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

Data Śniadanie Zupa + deser Drugie danie
Poniedziałek

24.11

Płatki cynamonowe na mleku, chleb wiejski, masło, ser żółty, ser mozzarella, rukola, papryka, pomidor koktajlowy, herbata z cytryną i miodem

zawiera: 1,7

Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze mięsnym

Kisiel truskawkowy – wyrób własny, chrupki kukurydziane

zawiera:1,9

Gołąbki bez zawijania z kaszą gryczaną, mięsem wieprzowym i kapustą w sosie pomidorowym, kompot truskawkowy, kiwi
Wtorek

25.11

Chleb graham, masło, pasta z tuńczyka i jajka – wyrób własny, pomidor malinowy, ogórek kiszony, kiełki słonecznika, kawa inka z mlekiem

zawiera: 1,3,4,7,10

Zupa grysikowa z kaszą manną na wywarze drobiowo – warzywnym z zieloną pietruszką Talerz zdrowego przedszkolaka – seler naciowy, papryka kolorowa, kalarepa – dip jogurtowo – ziołowy

zawiera: 1,7,9

Zapiekanka ziemniaczana z

warzywami (kalafior, brokuł, por, fasolka szparagowa, marchew) kefir do picia, jabłko

zawiera: 7

 

Środa

26.11

Płatki ryżowe na mleku, chleb wieloziarnisty, masło, parówki z szynki, pomidorek koktajlowy, sałata lodowa, papryka żółta, ketchup, Herbata rooibos

zawiera: 1,7

Żurek z jajkiem i ziemniakami na wywarze mięsnym

Wafel ryżowy z nutellą z daktyli avokado – wyrób własny, herbata owocowa

zawiera: 1,3,7,9

Krokiety serowo-ziemniaczane (ser, jajko, mąka)
w sosie jogurtowo-śmietanowym, surówka z marchwi z chrzanem, Lemoniada z cytryną i miętą, bananzawiera: 1,3,7,9
Czwartek

27.11

Chleb razowy słonecznikowy, masło, Pasta z buraka z fetą i białym serem –wyrób własny, pomidor, rzodkiewka, roszponka, Kakao na mleku

zawiera: 1,7

Zupa z ciecierzycy z ziemniakami na wywarze mięsno – warzywnym

Jabłko pieczone z orzechami i rodzynkami z kleksem jogurtowym

zawiera: 7,8,9

Pierś z kurczaka w ziołach, ryż brązowy, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy, melon

zawiera:1,7,10

Piątek

28.11

Płatki owsiane na mleku, chleb kukurydziany, masło, Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, papryka kolorowa, rukola, Herbata owocowa

zawiera: 1,3,7

Zupa krem pomidorowo – paprykowy z grzankami

Jogurt malinowy – wyrób własny z borówkami

zawiera: 7,9

Łosoś z grilla z ziołami, ziemniaki pieczone, sałata z sosem vinegret, napar ziołowo-miętowy, mandarynka

zawiera: 4,7

* Tydzień dobiega końca, a my kończymy go z klasą — i z kolorem!
Piątkowe menu to kulinarna fiesta: lekkie, smaczne, roślinne dania, które nie tylko sycą, ale i poprawiają humor.
Bo przecież piątek to stan umysłu, a talerz może być jego najlepszym wyrazem 😄
Zielono mi — i dobrze mi z tym! 💚

„Gimnastyka z warzywami” – piosenka dla dzieci (Pan Miłosz)

https://www.youtube.com/watch?v=xw9yK6BD8TA&list=RDxw9yK6BD8TA&start_radio=1

 

Alergeny

 

Gramatura potraw

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. Seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni. Szczegółowy wykaz składników pokarmowych i alergenów jest dostępny w sekretariacie przedszkola.