Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :),  pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone. 

 

Jadłospis tygodniowy

 

 

Data

 

Śniadanie

 

Zupa + deser

 

Drugie danie

Pn.

 

19.05

Płatki cynamonowe na mleku,

Chleb słonecznikowy, masło,

Ser kozi, kiełbasa krakowska sucha,

rukola, papryka kolorowa, pomidor koktajlowy, Herbata owocowa zawiera: 1,7

Zupa ogórkowa z ziemniakami

 

Budyń (mleko) bananowo-owsiany z malinami, chrupki kukurydziane zawiera: 1,7,9

Makaron pełnoziarnisty ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi w sosie kremowym z parmezanem, surówka z kapusty pekińskiej, kompot z czerwonej porzeczki, jabłko zawiera: 1,7
Wt.

 

20.05

Chleb graham, masło, twarożek (ser biały) z rzodkiewką i szczypiorkiem, papryka czerwona, ogórek, zielona oliwka,

Kawa inka z mlekiem, zawiera: 1,7

Rosół z makaronem i zieloną pietruszką

 

Talerzyk owocowy: truskawki, borówki, ananas zawiera: 1,7,9

Kotlet pożarski (jajko, bułka), ryż paraboliczny, marchewka z groszkiem na ciepło, lemoniada cytrynowa, gruszka zawiera: 1,3,7
Śr.

 

21.05

Płatki ryżowe mleku z żurawiną, chleb wieloziarnisty, masło, pasta mięsna z warzywami, pomidor koktajlowy, roszponka, ogórek małosolny, śliwka suszona, Herbata z cytryną i miodem zawiera: 1,3,7 Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami

Talerzyk zielonych warzyw – kalarepka, ogórek, seler naciowy z dipem ziołowym (jogurt) zawiera: 1,7,9

Pierogi (mąka) z serem i ziemniakami wyrób własny, jogurt naturalny, kompot wiśniowy, banan zawiera: 1,7
Czw.

 

22.05

Chleb wiejski, masło, łosoś wędzony, ser żółty, ogórek zielony, pomidor, sałata masłowa, banan suszony, Kakao na mleku, zawiera: 1,4,7 Zupa kalafiorowa zabielana (śmietana)

 

Gryczanka czekoladowa z daktylami i orzechami (kasza gryczana niepalona, mleko, daktyle, orzechy, kakao, miód) zawiera: 1,7,8,9

Schab w sosie z suszoną śliwką, mix kasz (jęczmienna, bulgur) z soczewicą, mizeria (ogórek, śmietana, jogurt), napar miętowo-cytrynowy, arbuz zawiera: 1,7
Pt.

 

23.05

Płatki jęczmienne na mleku, Chleb pszenny kukurydziany, masło, jajko gotowane, rzodkiewka, roszponka, ogórek małosolny, Herbata rooibos zawiera: 1,3,7 Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą                 z ziemniakami na wywarze wołowo – warzywnym

Kulinarny piątek – kuleczki jaglane (mleko, kasza jaglana, wiórki kokosowe, cukier) zawiera: 1,7,9

Paluszki rybne – wyrób własny, ziemniaki pieczone, surówka z kwaszonej kapusty, kompot wieloowocowy, kiwi zawiera: 1,3,4,7

 

 

 

Gramatura potraw

 

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. A – oznakowanie alergenów w jadłospisie, *seler występuje w każdej zupie.
W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni.