Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :),  pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone. 

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

 

Data

Śniadanie Zupa + deser Drugie danie
Poniedziałek

08.12

Płatki cynamonowe na mleku, Chleb słonecznikowy, masło, ser żółty, papryka czerwona, rukola, Herbata z melisy z miodem

zawiera: 1,7

Kapuśniak ze świeżej kapusty na wywarze mięsnym z ziemniakami

Sok witaminowe wzmocnienie – wyrób własny, świder kukurydziany

zawiera: 9

Makaron z warzywami (papryka kolorowa, bakłażan, brokuł, kukurydza konserwowa, marchew, ser mozarella) kompot porzeczkowy, gruszka

zawiera: 1,7

Wtorek

09.12

Bułka weka, masło, łosoś wędzony, ser kozi, papryka żółta, pomidor, roszponka, suszona śliwka Kawa inka z mlekiem

zawiera: 1,4,7

Zupa pieczarkowa z makaronem na maśle

Koktajl truskawkowy, biszkopty

zawiera: 1,7,9

Kotlet mielony drobiowy, ziemniaki, buraczki na ciepło, kompot wiśniowy, banan

zawiera:1,3,7

Środa

10.12

Ryż na mleku, chleb wieloziarnisty, pierś z indyka pieczona – wyrób własny, masło, oliwki zielone, pomidory koktajlowe, ogórek kiszony, Herbata owocowa

zawiera: 1,7

Barszcz biały z ziemniakami i jajkiem na wywarze mięsnym

Deser mascarpone z jagodami

zawiera: 1,3,7,9

Kopytka ze szpinakiem i cebulką, surówka z selera z orzechami prażonymi i rodzynkami, napar ziołowo-miętowy, kalarepka

zawiera: 1,3,7,8,9

Czwartek

11.12

Chleb graham, masło, twarożek śmietankowy ze szczypiorkiem, rzodkiewka, roszponka, ogórek zielony Kakao na mleku

zawiera: 1,7

Zupa jarzynowa (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por) z brukselką

Crumble – owoce pod kruszonką (śliwki, jabłka, gruszki)

zawiera: 1,7,9

Schab w sosie z suszoną śliwką, mix kasz z soczewicą, Surówka z ogórka kiszonego, pomidorów i kukurydzy, lemoniada cytrynowo – miętowa, jabłko

zawiera: 1,7

 

Piątek

12.12

Kasza jaglana na mleku, chleb kukurydziany, masło, jako gotowane, ogórek, pomidor malinowy, sałata lodowa, suszony banan, Herbata rooibos

zawiera: 1,3,7

Zupa z soczewicą, ziemniakami i pomidorami na maśle

Warzywa gotowane na parze : fasolka szparagowa, marchew mini, brokuł z dipem jogurtowym

zawiera:1,7,9

Kotlety rybne z zieloną pietruszką, ryż paraboliczny, sałata masłowa ze śmietaną, kompot wiśniowy, mandarynka

zawiera: 1,4,7

* Tydzień dobiega końca, a my kończymy go z klasą — i z kolorem!
Piątkowe menu to kulinarna fiesta: lekkie, smaczne, roślinne dania, które nie tylko sycą, ale i poprawiają humor.
Bo przecież piątek to stan umysłu, a talerz może być jego najlepszym wyrazem 😄
Zielono mi — i dobrze mi z tym! 💚

„Gimnastyka z warzywami” – piosenka dla dzieci (Pan Miłosz)

https://www.youtube.com/watch?v=xw9yK6BD8TA&list=RDxw9yK6BD8TA&start_radio=1

 

Alergeny

 

Gramatura potraw

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. Seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni. Szczegółowy wykaz składników pokarmowych i alergenów jest dostępny w sekretariacie przedszkola.