Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :),  pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone. 

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

 

Data

Śniadanie Zupa + deser Drugie danie
Poniedziałek

03.11

Sucharki na mleku, Chleb wieloziarnisty, masło, ser żółty, ser mozzarella, biała rzodkiew, ogórek kiszony, sałata lodowa, Herbata z czarna z cytryną i miodem

zawiera: 1,7

Zupa kalafiorowa z ziemniakami na maśle

Wafle ryżowe z konfiturą owocową, mleko

zawiera: 7,9

Kotlety mielone drobiowe, kasza kuskus, surówka z marchewki i rzepy, kompot wieloowocowy, mandarynka

zawiera: 1,3,7

Wtorek

04.11

Bułka weka, masło, pasta jajeczna z serem feta – wyrób własny, rukola, papryka żółta, pomidor, suszona śliwka Kawa inka z mlekiem

zawiera: 1,3,7,10

Barszcz biały z jajkiem i ziemniakami na wywarze mięsnym

Galaretka wiśniowa z bitą śmietaną – wyrób własny

zawiera: 1,3,7,9

Leczo warzywne (pomidor, papryka kolorowa, cukinia, pieczarki, cebula) z ryżem i komosą, lemoniada cytrynowa, jabłko
Środa

05.11

Płatki ryżowe na mleku, chleb jaglany, szynka pieczona – wyrób własny, masło, oliwki zielone, pomidory koktajlowe, roszponka, banany suszone, Herbata rooibos

zawiera: 1,7

Zupa grochowa z ziemniakami na wywarze mięsnym

Jogurt straciatella z borówkami i malinami – wyrób własny

zawiera: 7,9

Racuchy z mąki pełnoziarnistej (jajko, mleko) z jabłkami i sosem jogurtowo-malinowym, kompot porzeczkowy, kalarepka

zawiera: 1,3,7

Czwartek

06.11

Chleb graham, masło, smalec z fasoli – wyrób własny, ogórek, pomidor malinowy, rukola, Kakao na mleku

zawiera: 1,7

Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze mięsnym

 

Brownie z buraka – wyrób własny, mleko

zawiera: 1,3,7,9

Polędwica wieprzowa w sosie, kasza jęczmienna z soczewicą, surówka z czerwonej kapusty, napar ziołowo-miętowy, śliwka

zawiera: 1,7

Piątek

07.11

Płatki jęczmienne na mleku, chleb słonecznikowy, masło, jajko sadzone, papryka czerwona, roszponka, rzodkiewka, Herbata owocowa

zawiera: 1,3,7

Krem z pieczonej dyni (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler) z ziarnami słonecznika

Sałatka owocowa z płatkami migdałowymi i kleksem jogurtowym

zawiera: 3,7,8,9

Tuńczyk z makaronem w sosie śmietanowo – szpinakowym, kompot truskawkowy, ananas

zawiera: 1,4,7

* Tydzień dobiega końca, a my kończymy go z klasą — i z kolorem!
Piątkowe menu to kulinarna fiesta: lekkie, smaczne, roślinne dania, które nie tylko sycą, ale i poprawiają humor.
Bo przecież piątek to stan umysłu, a talerz może być jego najlepszym wyrazem 😄
Zielono mi — i dobrze mi z tym! 💚

„Gimnastyka z warzywami” – piosenka dla dzieci (Pan Miłosz)

https://www.youtube.com/watch?v=xw9yK6BD8TA&list=RDxw9yK6BD8TA&start_radio=1

 

Alergeny

 

Gramatura potraw

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. Seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni. Szczegółowy wykaz składników pokarmowych i alergenów jest dostępny w sekretariacie przedszkola.