Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :), pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone.
Jadłospis tygodniowy
Data |
Śniadanie |
Zupa + deser |
Drugie danie |
Pn.
19.05 |
Płatki cynamonowe na mleku,
Chleb słonecznikowy, masło, Ser kozi, kiełbasa krakowska sucha, rukola, papryka kolorowa, pomidor koktajlowy, Herbata owocowa zawiera: 1,7 |
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Budyń (mleko) bananowo-owsiany z malinami, chrupki kukurydziane zawiera: 1,7,9 |
Makaron pełnoziarnisty ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi w sosie kremowym z parmezanem, surówka z kapusty pekińskiej, kompot z czerwonej porzeczki, jabłko zawiera: 1,7 |
Wt.
20.05 |
Chleb graham, masło, twarożek (ser biały) z rzodkiewką i szczypiorkiem, papryka czerwona, ogórek, zielona oliwka,
Kawa inka z mlekiem, zawiera: 1,7 |
Rosół z makaronem i zieloną pietruszką
Talerzyk owocowy: truskawki, borówki, ananas zawiera: 1,7,9 |
Kotlet pożarski (jajko, bułka), ryż paraboliczny, marchewka z groszkiem na ciepło, lemoniada cytrynowa, gruszka zawiera: 1,3,7 |
Śr.
21.05 |
Płatki ryżowe mleku z żurawiną, chleb wieloziarnisty, masło, pasta mięsna z warzywami, pomidor koktajlowy, roszponka, ogórek małosolny, śliwka suszona, Herbata z cytryną i miodem zawiera: 1,3,7 | Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami
Talerzyk zielonych warzyw – kalarepka, ogórek, seler naciowy z dipem ziołowym (jogurt) zawiera: 1,7,9 |
Pierogi (mąka) z serem i ziemniakami – wyrób własny, jogurt naturalny, kompot wiśniowy, banan zawiera: 1,7 |
Czw.
22.05 |
Chleb wiejski, masło, łosoś wędzony, ser żółty, ogórek zielony, pomidor, sałata masłowa, banan suszony, Kakao na mleku, zawiera: 1,4,7 | Zupa kalafiorowa zabielana (śmietana)
Gryczanka czekoladowa z daktylami i orzechami (kasza gryczana niepalona, mleko, daktyle, orzechy, kakao, miód) zawiera: 1,7,8,9 |
Schab w sosie z suszoną śliwką, mix kasz (jęczmienna, bulgur) z soczewicą, mizeria (ogórek, śmietana, jogurt), napar miętowo-cytrynowy, arbuz zawiera: 1,7 |
Pt.
23.05 |
Płatki jęczmienne na mleku, Chleb pszenny kukurydziany, masło, jajko gotowane, rzodkiewka, roszponka, ogórek małosolny, Herbata rooibos zawiera: 1,3,7 | Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą z ziemniakami na wywarze wołowo – warzywnym
Kulinarny piątek – kuleczki jaglane (mleko, kasza jaglana, wiórki kokosowe, cukier) zawiera: 1,7,9 |
Paluszki rybne – wyrób własny, ziemniaki pieczone, surówka z kwaszonej kapusty, kompot wieloowocowy, kiwi zawiera: 1,3,4,7 |
W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. A – oznakowanie alergenów w jadłospisie, *seler występuje w każdej zupie.
W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni.