Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :), pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone.
Jadłospis tygodniowy
Data | Śniadanie | Zupa + deser | Drugie danie |
Pn.
15.09 |
Suchary na mleku, chleb wiejski, masło, ser żółty, ser mozzarella, rukola, papryka, herbata z cytryną i miodem zawiera: 1,7 | Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze mięsnym
Jogurt malinowy – wyrób własny z borówkami zawiera: 7,9 |
Leczo warzywne (pomidor, papryka kolorowa, cukinia, pieczarki, cebula) z kaszą kus-kus, napar ziołowo-miętowy, gruszka zawiera: 1,4 |
Wt.
16.09 |
Chleb graham, masło, pasta z łososia i jajka – wyrób własny, pomidor malinowy, ogórek kiszony, kiełki słonecznika, kawa inka z mlekiem zawiera: 1,3,4,7 | Zupa jarzynowa (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por) z brukselką
Talerz zdrowego przedszkolaka – seler naciowy, papryka kolorowa, kalarepa – dip jogurtowo – ziołowy zawiera: 7,9 |
Gołąbki bez zawijania z ryżem, mięsem wieprzowym i kapustą w sosie pomidorowym, ogórek małosolny, kompot śliwkowy, nektaryna |
Śr.
17.09 |
Płatki ryżowe na mleku, chleb wieloziarnisty, masło, indyk pieczony – wyrób własny, pomidorek koktajlowy, sałata lodowa, papryka żółta, oliwki czarne, Herbata rooibos zawiera: 1,7 | Pomidorowa (marchew, pietruszka, seler) z makaronem na wywarze drobiowo – warzywnym
Wafel ryżowy z nutellą z daktyli – wyrób własny, herbata owocowa zawiera: 1,7,9 |
Krokiety serowo-ziemniaczane (ser, jajko, mąka) w sosie jogurtowo-śmietanowym, surówka z marchwi z chrzanem, Lemoniada z cytryną i miętą, śliwka zawiera: 1,3,7,8,9 |
Czw.
18.09 |
Chleb razowy słonecznikowy, masło, pasztet z selera (seler, słonecznik, jajko, bułka, masło)-wyrób własny, pomidor, papryka czerwona, roszponka, Kakao na mleku zawiera: 1,3,7 | Zupa z ciecierzycy na wywarze mięsno – warzywnym
Gruszka pieczona z płatkami owsianymi, żurawiną i orzechami włoskimi zawiera: 1,7,8,9 |
Nugetsy w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, tzatziki, lemoniada cytrynowa, melon zawiera:1,3,7 |
Pt.
19.09 |
Płatki owsiane na mleku, chleb kukurydziany, masło, Pasta z buraka z fetą i białym serem, szczypiorek, rzodkiewka, sałata masłowa, Herbata owocowa zawiera: 1,7 | Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami na maśle
Mufinki bananowe (banan, masło, cukier, jajka, mąka) z bakaliami, mleko zawiera: 1,3,7,9 |
Tuńczyk z makaronem w sosie śmietanowo – cebulowym, kompot wiśniowy, arbuz zawiera: 1,4,7 |
W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. Seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni. Szczegółowy wykaz składników pokarmowych i alergenów jest dostępny w sekretariacie przedszkola.