Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :),  pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone. 

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

 

Data

 

Śniadanie

 

Zupa + deser

 

Drugie danie

Poniedziałek

22.12

Płatki kukurydziane na mleku, bułka weka, masło, ser żółty, rukola, pomidor koktajlowy, papryka czerwona, Herbata z cytryną i miodem

zawiera: 1,7

Krupnik z kaszy jęczmiennej na wywarze z indyka

Kisiel z owocowy – wyrób własny, podpłomyki

zawiera: 1,7,9

Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowo – bazyliowym, kompot truskawkowy, gruszka

zawiera: 1

Wtorek

23.12

Chleb graham, masło, kiełbasa krakowska sucha, oliwki czarne, ogórek zielony, pomidor malinowy, Kawa inka na mleku

zawiera: 1,4,7

Zupa jarzynowa (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por) z fasolką szparagową

Jogurt naturalny z brzoskwiniami i ananasem

zawiera: 1,7,9

Gołąbki bez zawijania z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy, pomarańcza
Środa

24.12

DZIEŃ WOLNY
Czwartek

25.12

DZIEŃ WOLNY
Piątek

26.12

DZIEŃ WOLNY

 

Data Śniadanie Zupa + deser Drugie danie
Poniedziałek

29.12

Musli na mleku, Chleb słonecznikowy, masło, ser żółty, ser kozi, pomidor koktajlowy, sałata lodowa, oliwki zielone Herbata ziołowa

zawiera: 1,7

Żurek z jajkiem i ziemniakami na wywarze mięsnym

Budyń czekoladowy z polewą malinową – wyrób własny

zawiera:1,3,7,9

Łazanki (makaron) z kapusty kwaszonej z mięsem wieprzowym, lemoniada cytrynowa, jabłko

zawiera: 1

Wtorek

30.12

Chleb wiejski, masło, Pasta z brokuła z fetą i białym seremwyrób własny, ogórek, rukola, pomidor malinowy, Kawa inka z mlekiem

zawiera: 1,7

Zupa jarzynowa z brukselką i ziemniakami na maśle

Kulka serowa z polewą brzoskwiniową

zawiera:7,9

Nugetsy w płatkach kukurydzianych z ryżem parabolicznym i komosą ryżową, mizeria, napój ziołowo-miętowy, pomarańcza

zawiera: 1,3,7

Środa

31.12

Kasza manna na mleku, Chleb jaglany, masło, filet z indyka, papryka czerwona, ogórek kiszony, oliwki zielone, Herbata czarna z miodem i cytryną

zawiera: 1,7

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą z ziemniakami na wywarze wołowo – warzywnym

Sok owocowo-warzywny „Grasz w zielone?”, biszkopty

zawiera: 1,7,9

 

Makaron świderki pełne ziarno z serem białym, polewą jogurtową z malinami, kalarepka, kompot truskawkowy

zawiera: 1,7

Czwartek

01.01

 

DZIEŃ WOLNY
Piątek

02.01

Kasza jaglana na mleku, chleb wieloziarnisty, masło, jajko sadzone, pomidor koktajlowy, roszponka, ogórek zielony, suszony banan, Herbata rooibos

zawiera: 1,3,7

Zielony krem z brokułów z grzankami

Wafle ryżowe z konfiturą owocową, kawa inka na mleku

zawiera: 1,7,9

Miruna grillowana w ziołach, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, napar ziołowo – cytrynowy, banan

zawiera: 4

 

 

Data

 

Śniadanie

 

Zupa + deser

 

Drugie danie

Poniedziałek

05.01

Płatki cynamonowe na mleku, chleb wieloziarnisty, masło, ser żółty, ser kozi, papryka czerwona, pomidor koktajlowy, ogórek, dżem owocowy, Herbata  z cytryną i miodem

zawiera: 1,7

Zupa jarzynowa z groszkiem i ziemniakami na maśle

Jogurt straciatella z wiórkami kokosowymi i malinami – wyrób własny

zawiera: 7,9

Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowo – bazyliowym, kompot truskawkowy, banan

zawiera: 1

Wtorek

06.01

DZIEŃ WOLNY
Środa

07.01

Płatki owsiane na mleku, Chleb słonecznikowy, masło, kiełbasa krakowska sucha, ogórek kiszony, mix kiełki, papryka kolorowa, Herbata rooibos

zawiera: 1,7

Zupa pieczarkowa z makaronem na maśle

Sok Super bohatera – wyrób własny, biszkopty

zawiera: 1,7,9

Ryż z jabłkami z polewą jogurtowo-truskawkową, marchewka do gryzienia, kompot wiśniowy,

zawiera: 7

Czwartek

08.01

Chleb graham, masło, twarożek śmietankowy ze szczypiorkiem i rzodkiewką, sałata lodowa, ogórek zielony, pomidor koktajlowy, banany suszone, Kakao na mleku

zawiera: 1,7

Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze drobiowo – warzywnym

Ciasto ucierane z truskawkami (jajka, mąka) – wyrób własny, mleko

zawiera: 1,3,7,9

Potrawka z indyka z groszkiem i marchewką z ziemniaki, kompot wiśniowy, pomarańcza

zawiera: 1,7

Piątek

09.01

Kasza jaglana na mleku, Chleb wiejski, masło, omlet jajeczny, roszponka, pomidor koktajlowy, papryka żółta, Herbata z miętowa

zawiera: 1,3,7

Krem z cukini z serem feta i grzankami

Warzywa gotowane na parze : fasolka szparagowa, burak, brokuł z dipem jogurtowym

zawiera:1,7,9

         Łosoś z grilla z ziołami, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, napar ziołowo-miętowy, gruszka

zawiera: 4,7,10

 

* Tydzień dobiega końca, a my kończymy go z klasą — i z kolorem!
Piątkowe menu to kulinarna fiesta: lekkie, smaczne, roślinne dania, które nie tylko sycą, ale i poprawiają humor.
Bo przecież piątek to stan umysłu, a talerz może być jego najlepszym wyrazem 😄
Zielono mi — i dobrze mi z tym! 💚

„Gimnastyka z warzywami” – piosenka dla dzieci (Pan Miłosz)

https://www.youtube.com/watch?v=xw9yK6BD8TA&list=RDxw9yK6BD8TA&start_radio=1

 

Alergeny

 

Gramatura potraw

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. Seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni. Szczegółowy wykaz składników pokarmowych i alergenów jest dostępny w sekretariacie przedszkola.