Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :),  pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone. 

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

 

Data

 

Śniadanie

 

Zupa + deser

 

Drugie danie

Poniedziałek

15.12

Sucharki na mleku, Chleb wiejski, masło, ser żółty, ser kozi, papryka czerwona, pomidor koktajlowy, rukola, konfitura owocowa, Herbata czarna z cytryną

zawiera: 1,7

Zupa jarzynowa (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por) z zielonym groszkiem

Pudding chia z musem jagodowym,

zawiera: 7,9

Makaron napoli: (makaron , ser mozzarella , pomidory, oliwa z oliwek przyprawy: bazylia, czosnek), ogórek kiszony, kompot z czerwonej porzeczki, banan

zawiera: 1,7

Wtorek

16.12

Chleb graham, masło, pasta z ciecierzycy i rukoli – wyrób własny, pomidor malinowy, oliwki zielone, ogórek kiszony, Kawa zbożowa na mleku

zawiera: 1,7,11

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze drobiowo – warzywnym

Talerzyk zielonych warzyw – kalarepka, ogórek, seler naciowy z dipem ziołowym

zawiera: 1,7,9

Udko pieczone, ryż brązowy z komosą, sałata zielona z jogurtem, lemoniada cytrynowa, mandarynka
Środa

17.12

Płatki owsiane na mleku, chleb wieloziarnisty, masło, pasztet pieczony – wyrób własny, pomidory koktajlowe, ogórek kiszony, sałata lodowa, Herbata owocowa

zawiera: 1,3,7

Zupa grochowa z ziemniakami na wywarze mięsnym

Sok owocowo-warzywny „Zielona niespodzianka”, chrupki kukurydziane

zawiera: 9

Racuchy z mąki pełnoziarnistej z jabłkami i sosem jogurtowo-malinowym, kompot porzeczkowy, marchew

zawiera: 1,3,7

Czwartek

18.12

Chleb słonecznikowy, masło, twarożek śmietankowy z suszonymi pomidorami, pomidor malinowy, papryka, rukola, miód, Kakao na mleku

zawiera: 1,7

Zupa ogórkowa z ziemniakami na maśle ze śmietaną

Budyń waniliowy – z wiórkami czekoladowymi – wyrób własny

zawiera: 1,7,9

Strogonoff z mięsa wołowego z papryką i pieczarkami, kasza gryczana z soczewicą, surówka Colesław, napar ziołowo-miętowy, jabłko

zawiera: 1,3,9,10

Piątek

19.12

Kasza kuskus na mleku, Chleb kukurydziany, masło, Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek zielony, roszponka, Herbata ziołowa

zawiera: 1,3,7

Barszcz czerwony

Makowiec japoński – wyrób własny, mleko
A: 1,3,7,8

Ryba po grecku, ziemniaki, herbata świąteczna, pomarańcza A: 4,9

* Tydzień dobiega końca, a my kończymy go z klasą — i z kolorem!
Piątkowe menu to kulinarna fiesta: lekkie, smaczne, roślinne dania, które nie tylko sycą, ale i poprawiają humor.
Bo przecież piątek to stan umysłu, a talerz może być jego najlepszym wyrazem 😄
Zielono mi — i dobrze mi z tym! 💚

„Gimnastyka z warzywami” – piosenka dla dzieci (Pan Miłosz)

https://www.youtube.com/watch?v=xw9yK6BD8TA&list=RDxw9yK6BD8TA&start_radio=1

 

Alergeny

 

Gramatura potraw

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. Seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni. Szczegółowy wykaz składników pokarmowych i alergenów jest dostępny w sekretariacie przedszkola.