Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :),  pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone. 

Jadłospis tygodniowy

 

Jadłospis tygodniowy

 

Data

 

Śniadanie

 

Zupa + deser

 

Drugie danie

Pn.

18.11

Granola na mleku, bułka weka, masło, ser żółty, rukola, ogórek małosolny, papryka czerwona, dżem owocowy, Herbata z cytryną i miodem A: 1,7 Zupa ogórkowa na maśle z ziemniakami

 

Kulka serowa (ser biały) z polewą truskawkową A: 7,9

Zapiekanka z kaszy kus-kus z ciecierzycą, serem mozzarella i warzywami: cukinia, pieczarki, bakłażan, brokuł, papryka, kompot wieloowocowy, mandarynka A: 1
Wt.

19.11

Chleb orkiszowy, masło, łosoś wędzony, ser kozi, kiełki, ogórek zielony, pomidor malinowy, banan suszony, Kawa inka na mleku A: 1,4,7 Zupa kalafiorowa zabielana (śmietana)

 

Shake owocowo – warzywny – szpinak, marchew, jabłko, pomarańcz), świder kukurydziany A: 7,9

 

Schab w sosie węgierskim, kasza gryczana, ogórek kwaszony, kompot truskawkowy, banan

A: 1

Śr.

20.11

 Zacierka (makaron) na mleku z żurawiną, chleb wieloziarnisty, masło, polędwiczka pieczona – wyrób własny, pomidorek koktajlowy, sałata lodowa, rzodkiewka, Herbata żurawinowa A: 1,7 Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami na maśle

Talerzyk warzyw – papryka kolorowa, ogórek, seler naciowy z dipem ziołowym (jogurt) A:3,7

Kopytka (ziemniaki, mąka pszenna, jajko) z sosem pieczarkowo – koperkowym, czerwone buraczki 60g, kompot porzeczkowy, pomarańcz A: 1,3,7
Czw.

21.11

Chleb razowy ze słonecznikiem,       masło, Pasta z cukinii i twarożku – wyrób własny, roszponka, papryka czerwona, ogórek, oliwki czarne,

Kakao na mleku, A: 1,7

Lekka grochówka (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler) z ziemniakami z natką pietruszki i majerankiem

Jabłko pieczone z powidłami śliwkowymi,
A: 9

Kotlet pożarski (jajko, bułka), ryż paraboliczny, mizeria (ogórek, śmietana, jogurt), Cytrynada, kiwi  A: 1,3,7
Pt.

22.11

Płatki jęczmienne na mleku, Chleb graham, masło, jajko sadzone, pomidorek koktajlowy, sałata masłowa, szczypiorek, Herbata malinowa A: 1,3,7 Zupa pomidorowa z makaronem i zieloną pietruszką na wywarze mięsnym

Deser grecki (jogurt) z musem malinowym i płatkami migdałowymi A:1,7,8,9

Paluszki rybne – wyrób własny, ziemniaki pieczone, mix sałat z sosem winegret, Kompot z czarnej porzeczki, jabłko A: 1,3,4

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. A – oznakowanie alergenów w jadłospisie, *seler występuje w każdej zupie.
W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni.