Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :), pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone.


JADŁOSPIS TYGODNIOWY
| Data | Śniadanie | Zupa + deser | Drugie danie |
| Poniedziałek
17.11 |
Musli na mleku, Chleb dyniowy, masło, ser kozi, ser żółty, papryka czerwona, pomidor koktajlowy, rukola, Herbata z melisy z miodem
zawiera: 1,7 |
Zupa jarzynowa z ziemniakami i brukselką na wywarze mięsnym
Budyń na mleku z musem malinowym i borówkami zawiera: 1,7,9 |
Makaron napoli: (makaron , ser mozzarella , pomidory, oliwa z oliwek przyprawy: bazylia, czosnek), ogórek kiszony, kompot z czerwonej porzeczki, mandarynka
zawiera: 1,7 |
| Wtorek
18.11 |
Chleb wiejski, masło, twarożek śmietankowy ze szczypiorkiem i rzodkiewką, rzodkiewka, pomidor malinowy, miód, Kawa inka z mlekiem
zawiera: 1,7 |
Kapuśniak ze świeżej kapusty na wywarze mięsnym z ziemniakami
Pieczona gruszka z migdałami i miodem z kleksem jogurtowym zawiera: 1,7,8,9 |
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym, ryż paraboliczny z komosą, buraczki na ciepło, kompot truskawkowy, jabłko
zawiera: 1,3,7 |
| Środa
19.11 |
Ryż na mleku, chleb jaglany, indyk pieczony – wyrób własny, masło, oliwki zielone, pomidor koktajlowy, ogórek małosolny, roszponka, Herbata owocowa
zawiera: 1,7 |
Rosół z makaronem
Koktajl mleczny z owoców leśnych, biszkopty zawiera: 1,7,9 |
Kluski leniwe z masłem, surówka z selera z orzechami prażonymi i rodzynkami, lemoniada cytrynowa, kalarepka
zawiera: 1,3,7,8,10 |
| Czwartek
20.11 |
Chleb graham, masło, Pasta z mięsa gotowanego z warzywami i jajkiem – wyrób własny, kiełki słonecznika, ogórek małosolny, papryka kolorowa, Kakao na mleku
zawiera: 1,3,7,10 |
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze drobiowo – warzywnym
Ciasto drożdżowe z truskawkami – wyrób własny zawiera: 1,3,7,9
|
Panierowany kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria, Kompot wiśniowy, ananas
zawiera: 1,3,7 |
| Piątek
21.11 |
Kasza jaglana na mleku, chleb wieloziarnisty, masło, jajko gotowane, pomidor koktajlowy, roszponka, ogórek zielony, suszony banan, Herbata rooibos
zawiera: 1,3,7 |
Zielony krem z brokułów z grzankami
Wafle ryżowe z pastą z pieczonych warzyw ze słonecznikiem, kawa inka na mleku zawiera: 1,7,9 |
Miruna grillowana w ziołach, kasza kuskus, marchewka z groszkiem, napar ziołowo – cytrynowy, banan
zawiera: 1,4 |
* Tydzień dobiega końca, a my kończymy go z klasą — i z kolorem!
Piątkowe menu to kulinarna fiesta: lekkie, smaczne, roślinne dania, które nie tylko sycą, ale i poprawiają humor.
Bo przecież piątek to stan umysłu, a talerz może być jego najlepszym wyrazem 😄
Zielono mi — i dobrze mi z tym! 💚
„Gimnastyka z warzywami” – piosenka dla dzieci (Pan Miłosz)
https://www.youtube.com/watch?v=xw9yK6BD8TA&list=RDxw9yK6BD8TA&start_radio=1
W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. Seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni. Szczegółowy wykaz składników pokarmowych i alergenów jest dostępny w sekretariacie przedszkola.


