Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :),  pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone. 

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

 

Data

 

Śniadanie

 

Zupa + deser

 

Drugie danie

Poniedziałek

 

01.12

Płatki kukurydziane na mleku, chleb dyniowy, masło, ser kozi, ser żółty, ogórek kiszony, oliwki zielone, papryka czerwona, herbata owocowa

zawiera: 1,4,7

Zupa jarzynowa (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por) z kalafiorem

Koktajl truskawkowy

zawiera: 1,7,9

Makaron z serem białym i ricotta w polewie  jagodowo – malinowej, marchew w kawałku, Kompot porzeczkowy

zawiera: 1,7

Wtorek

 

02.12

Chleb graham, masło, Pasta z łososia, jajka i awokado –wyrób własny, ogórek zielony, papryka kolorowa, kiełki, morele suszone, Kakao na mleku

zawiera: 1,3,4,7,10

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą                 z ziemniakami na wywarze wołowo – warzywnym

Sok „grasz w zielone” (jabłko, marchew, szpinak), podpłomyk,

zawiera: 1,3,7,9

Mięso z indyka w lekkim sosie koperkowym, mix kasz, mizeria, kompot truskawkowy, banan

zawiera: 1,3,7

 

Środa

 

03.12

Płatki jęczmienne na mleku, Chleb wieloziarnisty, masło, Schab pieczony – wyrób własny, pomidor koktajlowy, rukola, ogórek małosolny, Herbata z cytryną i miodem

zawiera: 1,7

Zupa fasolowa z ziemniakami na wywarze mięsnym

Galaretka wiśniowa z bitą śmietaną – wyrób własny

zawiera: 1,7,9

Leczo warzywne (pomidor, papryka kolorowa, cukinia, pieczarki, cebula) z kaszą kus-kus, napar ziołowo-miętowy, gruszka

zawiera: 1

Czwartek

 

04.12

Chleb wiejski, masło, Hummus z batatami i pestkami dyni -wyrób własny, ogórek kiszony, papryka żółta, rukola, suszony banan, Kawa inka na mleku

zawiera: 1,7,11

Zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami na maśle

Chałka z serem białym i borówkami

zawiera: 1,3,7,9

Lazania, ogórek kiszony w kawałku, kompot wieloowocowy, mandarynka

zawiera: 1,7

Piątek

 

05.12

Kasza manna na mleku z suszonymi owocami, Chleb słonecznikowy, masło, omlet jajeczny, kiełki, szczypior, pomidor koktajlowy, suszona śliwka, Herbata rooibos

zawiera: 1,3,7

Krem z pieczonej dyni (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler) z ziarnami słonecznika Duszone warzywa: mini marchew, fasolka szparagowa, kalafior, dip jogurtowo -ziołowy 

zawiera: 1,7,9

Dorsz panierowany, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, lemoniada cytrynowa, jabłko

zawiera: 1,3,4,7

* Tydzień dobiega końca, a my kończymy go z klasą — i z kolorem!
Piątkowe menu to kulinarna fiesta: lekkie, smaczne, roślinne dania, które nie tylko sycą, ale i poprawiają humor.
Bo przecież piątek to stan umysłu, a talerz może być jego najlepszym wyrazem 😄
Zielono mi — i dobrze mi z tym! 💚

„Gimnastyka z warzywami” – piosenka dla dzieci (Pan Miłosz)

https://www.youtube.com/watch?v=xw9yK6BD8TA&list=RDxw9yK6BD8TA&start_radio=1

 

Alergeny

 

Gramatura potraw

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. Seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni. Szczegółowy wykaz składników pokarmowych i alergenów jest dostępny w sekretariacie przedszkola.