Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :), pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone.


JADŁOSPIS TYGODNIOWY
|
Data |
Śniadanie |
Zupa + deser |
Drugie danie |
| Poniedziałek
22.12 |
Płatki kukurydziane na mleku, bułka weka, masło, ser żółty, rukola, pomidor koktajlowy, papryka czerwona, Herbata z cytryną i miodem
zawiera: 1,7 |
Krupnik z kaszy jęczmiennej na wywarze z indyka
Kisiel z owocowy – wyrób własny, podpłomyki zawiera: 1,7,9 |
Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowo – bazyliowym, kompot truskawkowy, gruszka
zawiera: 1 |
| Wtorek
23.12 |
Chleb graham, masło, kiełbasa krakowska sucha, oliwki czarne, ogórek zielony, pomidor malinowy, Kawa inka na mleku
zawiera: 1,4,7 |
Zupa jarzynowa (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por) z fasolką szparagową
Jogurt naturalny z brzoskwiniami i ananasem zawiera: 1,7,9 |
Gołąbki bez zawijania z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy, pomarańcza |
| Środa
24.12 |
DZIEŃ WOLNY | ||
| Czwartek
25.12 |
DZIEŃ WOLNY | ||
| Piątek
26.12 |
DZIEŃ WOLNY | ||
| Data | Śniadanie | Zupa + deser | Drugie danie |
| Poniedziałek
29.12 |
Musli na mleku, Chleb słonecznikowy, masło, ser żółty, ser kozi, pomidor koktajlowy, sałata lodowa, oliwki zielone Herbata ziołowa
zawiera: 1,7 |
Żurek z jajkiem i ziemniakami na wywarze mięsnym
Budyń czekoladowy z polewą malinową – wyrób własny zawiera:1,3,7,9 |
Łazanki (makaron) z kapusty kwaszonej z mięsem wieprzowym, lemoniada cytrynowa, jabłko
zawiera: 1 |
| Wtorek
30.12 |
Chleb wiejski, masło, Pasta z brokuła z fetą i białym serem – wyrób własny, ogórek, rukola, pomidor malinowy, Kawa inka z mlekiem
zawiera: 1,7 |
Zupa jarzynowa z brukselką i ziemniakami na maśle
Kulka serowa z polewą brzoskwiniową zawiera:7,9 |
Nugetsy w płatkach kukurydzianych z ryżem parabolicznym i komosą ryżową, mizeria, napój ziołowo-miętowy, pomarańcza
zawiera: 1,3,7 |
| Środa
31.12 |
Kasza manna na mleku, Chleb jaglany, masło, filet z indyka, papryka czerwona, ogórek kiszony, oliwki zielone, Herbata czarna z miodem i cytryną
zawiera: 1,7 |
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą z ziemniakami na wywarze wołowo – warzywnym
Sok owocowo-warzywny „Grasz w zielone?”, biszkopty zawiera: 1,7,9
|
Makaron świderki pełne ziarno z serem białym, polewą jogurtową z malinami, kalarepka, kompot truskawkowy
zawiera: 1,7 |
| Czwartek
01.01
|
DZIEŃ WOLNY | ||
| Piątek
02.01 |
Kasza jaglana na mleku, chleb wieloziarnisty, masło, jajko sadzone, pomidor koktajlowy, roszponka, ogórek zielony, suszony banan, Herbata rooibos
zawiera: 1,3,7 |
Zielony krem z brokułów z grzankami
Wafle ryżowe z konfiturą owocową, kawa inka na mleku zawiera: 1,7,9 |
Miruna grillowana w ziołach, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, napar ziołowo – cytrynowy, banan
zawiera: 4 |
|
Data |
Śniadanie |
Zupa + deser |
Drugie danie |
| Poniedziałek
05.01 |
Płatki cynamonowe na mleku, chleb wieloziarnisty, masło, ser żółty, ser kozi, papryka czerwona, pomidor koktajlowy, ogórek, dżem owocowy, Herbata z cytryną i miodem
zawiera: 1,7 |
Zupa jarzynowa z groszkiem i ziemniakami na maśle
Jogurt straciatella z wiórkami kokosowymi i malinami – wyrób własny zawiera: 7,9 |
Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowo – bazyliowym, kompot truskawkowy, banan
zawiera: 1 |
| Wtorek
06.01 |
DZIEŃ WOLNY | ||
| Środa
07.01 |
Płatki owsiane na mleku, Chleb słonecznikowy, masło, kiełbasa krakowska sucha, ogórek kiszony, mix kiełki, papryka kolorowa, Herbata rooibos
zawiera: 1,7 |
Zupa pieczarkowa z makaronem na maśle
Sok Super bohatera – wyrób własny, biszkopty zawiera: 1,7,9 |
Ryż z jabłkami z polewą jogurtowo-truskawkową, marchewka do gryzienia, kompot wiśniowy,
zawiera: 7 |
| Czwartek
08.01 |
Chleb graham, masło, twarożek śmietankowy ze szczypiorkiem i rzodkiewką, sałata lodowa, ogórek zielony, pomidor koktajlowy, banany suszone, Kakao na mleku
zawiera: 1,7 |
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze drobiowo – warzywnym
Ciasto ucierane z truskawkami (jajka, mąka) – wyrób własny, mleko zawiera: 1,3,7,9 |
Potrawka z indyka z groszkiem i marchewką z ziemniaki, kompot wiśniowy, pomarańcza
zawiera: 1,7 |
| Piątek
09.01 |
Kasza jaglana na mleku, Chleb wiejski, masło, omlet jajeczny, roszponka, pomidor koktajlowy, papryka żółta, Herbata z miętowa
zawiera: 1,3,7 |
Krem z cukini z serem feta i grzankami
Warzywa gotowane na parze : fasolka szparagowa, burak, brokuł z dipem jogurtowym zawiera:1,7,9 |
Łosoś z grilla z ziołami, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, napar ziołowo-miętowy, gruszka
zawiera: 4,7,10 |
* Tydzień dobiega końca, a my kończymy go z klasą — i z kolorem!
Piątkowe menu to kulinarna fiesta: lekkie, smaczne, roślinne dania, które nie tylko sycą, ale i poprawiają humor.
Bo przecież piątek to stan umysłu, a talerz może być jego najlepszym wyrazem 😄
Zielono mi — i dobrze mi z tym! 💚
„Gimnastyka z warzywami” – piosenka dla dzieci (Pan Miłosz)
https://www.youtube.com/watch?v=xw9yK6BD8TA&list=RDxw9yK6BD8TA&start_radio=1
W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. Seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni. Szczegółowy wykaz składników pokarmowych i alergenów jest dostępny w sekretariacie przedszkola.


