Posiłki w Naszym przedszkolu to istna kulinarna przygoda :), pyszne smakołyki przez Panie kucharki przygotowane, w piecu konwekcyjnym zdrowo upieczone.


JADŁOSPIS TYGODNIOWY
|
Data |
Śniadanie | Zupa + deser | Drugie danie |
| Poniedziałek
03.11 |
Sucharki na mleku, Chleb wieloziarnisty, masło, ser żółty, ser mozzarella, biała rzodkiew, ogórek kiszony, sałata lodowa, Herbata z czarna z cytryną i miodem
zawiera: 1,7 |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami na maśle
Wafle ryżowe z konfiturą owocową, mleko zawiera: 7,9 |
Kotlety mielone drobiowe, kasza kuskus, surówka z marchewki i rzepy, kompot wieloowocowy, mandarynka
zawiera: 1,3,7 |
| Wtorek
04.11 |
Bułka weka, masło, pasta jajeczna z serem feta – wyrób własny, rukola, papryka żółta, pomidor, suszona śliwka Kawa inka z mlekiem
zawiera: 1,3,7,10 |
Barszcz biały z jajkiem i ziemniakami na wywarze mięsnym
Galaretka wiśniowa z bitą śmietaną – wyrób własny zawiera: 1,3,7,9 |
Leczo warzywne (pomidor, papryka kolorowa, cukinia, pieczarki, cebula) z ryżem i komosą, lemoniada cytrynowa, jabłko |
| Środa
05.11 |
Płatki ryżowe na mleku, chleb jaglany, szynka pieczona – wyrób własny, masło, oliwki zielone, pomidory koktajlowe, roszponka, banany suszone, Herbata rooibos
zawiera: 1,7 |
Zupa grochowa z ziemniakami na wywarze mięsnym
Jogurt straciatella z borówkami i malinami – wyrób własny zawiera: 7,9 |
Racuchy z mąki pełnoziarnistej (jajko, mleko) z jabłkami i sosem jogurtowo-malinowym, kompot porzeczkowy, kalarepka
zawiera: 1,3,7 |
| Czwartek
06.11 |
Chleb graham, masło, smalec z fasoli – wyrób własny, ogórek, pomidor malinowy, rukola, Kakao na mleku
zawiera: 1,7 |
Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze mięsnym
Brownie z buraka – wyrób własny, mleko zawiera: 1,3,7,9 |
Polędwica wieprzowa w sosie, kasza jęczmienna z soczewicą, surówka z czerwonej kapusty, napar ziołowo-miętowy, śliwka
zawiera: 1,7 |
| Piątek
07.11 |
Płatki jęczmienne na mleku, chleb słonecznikowy, masło, jajko sadzone, papryka czerwona, roszponka, rzodkiewka, Herbata owocowa
zawiera: 1,3,7 |
Krem z pieczonej dyni (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler) z ziarnami słonecznika
Sałatka owocowa z płatkami migdałowymi i kleksem jogurtowym zawiera: 3,7,8,9 |
Tuńczyk z makaronem w sosie śmietanowo – szpinakowym, kompot truskawkowy, ananas
zawiera: 1,4,7 |
* Tydzień dobiega końca, a my kończymy go z klasą — i z kolorem!
Piątkowe menu to kulinarna fiesta: lekkie, smaczne, roślinne dania, które nie tylko sycą, ale i poprawiają humor.
Bo przecież piątek to stan umysłu, a talerz może być jego najlepszym wyrazem 😄
Zielono mi — i dobrze mi z tym! 💚
„Gimnastyka z warzywami” – piosenka dla dzieci (Pan Miłosz)
https://www.youtube.com/watch?v=xw9yK6BD8TA&list=RDxw9yK6BD8TA&start_radio=1
W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zał. nr II) informujemy, że w produktach naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, makadamia. Seler występuje w każdej zupie. W przypadku alergii pokarmowych stosujemy dietę eliminacyjną zgodnie z zaleceniami lekarza. Soki wyciskane są na miejscu w naszej kuchni. Szczegółowy wykaz składników pokarmowych i alergenów jest dostępny w sekretariacie przedszkola.


